Cosmo Auto

Waarom draaien alle top-dj’s “uncoole” muziek?

DJ’s moeten ruimdenkend zijn bij het luisteren naar verschillende soorten muziek. Als je verschillende genres vermijdt en je focust op slechts één genre, loop je het risico jezelf naar beneden te halen. Je loopt ook het risico concerten te missen en de originaliteit van je programmering te beperken. Helaas is dat wat veel dj’s doen.

Het is geen DJ-probleem, het is een mensenprobleem, en het hangt allemaal af van hoe we als kinderen met muziek omgaan. We hebben de neiging om vast te houden aan de muziek die we als kinderen ontvangen, of het nu van ons gezin, tv of radio is. Onze muzieksmaak wordt tijdens onze tienerjaren sterk beïnvloed door onze leeftijdsgenoten en de sociale groep op school. Muziek is een essentieel aspect van wie we zijn, en we staan ​​pal voor onze muzikale voorkeuren terwijl we lachen om degenen die ‘het niet snappen’.

We houden misschien van de huidige hit van een genre dat we ‘verachten’ en herhalen op de radio, maar we zijn bang om het aan onszelf toe te geven, laat staan ​​aan anderen. DJ’s moeten af ​​van deze belegeringsmentaliteit.

Dj’s worden dj’s lang voordat ze zichzelf als dj beschouwen. We zijn altijd op zoek naar de nieuwste en meest opwindende nummers, ongeacht het genre, en we kunnen niet wachten om onze bevindingen met onze vrienden te delen. Wij zijn degenen die de afspeellijsten maken en wij zijn degenen aan wie wordt gevraagd om onze iPhones tijdens de vakantie aan te zetten. Het kan rommelig worden als we onszelf als dj’s gaan beschouwen.

Het probleem.

Wanneer je als dj aan de slag gaat, zie je professionele dj’s vier uur durende sets draaien in clubs en wil je jouw stukje van de taart. Deze dj’s worden je idolen en je wilt weten welke muziek ze draaien, zodat je ze kunt imiteren. Het is begrijpelijk, maar het is gemakkelijk om te worden meegezogen in het luisteren naar en spelen van een of twee ‘veilige’ muziekgenres.

Je bent altijd op zoek naar goede muziek, maar je hebt je beperkt tot trending muzikanten en kleine subgenres. Je ziet het grote plaatje niet: DJ zijn gaat over het spelen van geweldige muziek, niet om er cool uit te zien. Je krijgt een idee van waar deze dj’s vandaag de dag zijn als je deze vier uur durende shows bekijkt, en je kunt niet zien dat het vrijwel zeker een liefde voor een grote verscheidenheid aan muziek was die hen ertoe bracht de veelgeprezen, goedbetaalde muziek te worden rechters waar je van houdt.

Het antwoord is dit.

Er is een overvloed aan opnames om uit te kiezen in verschillende muziekgenres. Verbreed je muzikale horizon en misschien vind je een titel die je anders niet zou hebben gevonden.

Je kunt een betere, bekwamere DJ worden door je muzikale horizon te verbreden en risico’s te nemen op genres die je misschien over het hoofd hebt gezien. Om te beginnen vergroot je je bereik, waardoor je meer optredens kunt krijgen en meer mensen kunt ontmoeten. Als je merkt dat je gebruikelijke deuntjes de dorst van de dansvloer niet helemaal lessen, geef je jezelf meer creatieve mogelijkheden om dingen in je sets te mixen. Je wordt een complete DJ.

De DJ op de bovenste foto, Motor City Drum Ensemble, is een voorbeeld van een DJ met een onberispelijke en evenwichtige smaak. In zijn sets luister je het ene moment naar disco en het andere naar acid house. Dit vermogen is niet vanzelfsprekend voor hem; hij bracht jaren door met het doorzoeken van verschillende muziekgenres en werd beloond met vele parels.

Om deze waardevolle opnamen te vinden, moet men musicoloog worden, geen criticus. Luisteren naar veel verschillende soorten muziek is net zo belangrijk als luisteren naar goede muziek. Het is ook gunstig om naar muziek te luisteren waar je je ongemakkelijk bij voelt, want dan begint je smaak zich uit te breiden.

Eindelijk

Er is veel geweldige muziek en er worden er dagelijks meer uitgebracht. Helaas zijn er niet genoeg uren in een dag om ze allemaal te beluisteren. Daarom ontwikkelde ik het idee dat “het beste nummer dat je nooit zult horen, nooit zal worden gehoord.” Op het eerste gezicht lijkt dit pessimistisch: waarom zou je je druk maken? Ik zie de dingen liever positief en gebruik dit concept om mezelf te motiveren om naar zoveel mogelijk willekeurige muziek te luisteren om verborgen juweeltjes te ontdekken. Tot nu toe heb ik veel geweldige muziek gevonden, maar de jacht op het beste gaat door.

0
0
0
0
0
0